Eenvoudig bellen en data gebruiken in de hele EU

Voor veel mensen is het belangrijk om tijdens de vakantie gebruik te kunnen maken van de mobiele telefoon. Even een Whatsapp berichtje naar huis sturen, je mail checken, het laatste nieuws volgen of gewoon simpelweg een film of serie op Netflix bekijken. Voorheen was het noodzakelijk om een wifi-netwerk te vinden waar je gebruik van kon maken, of om een speciale databundel bij je provider af te sluiten om gebruik te maken van data in het buitenland. Onhandig en een dergelijke bundel zorgde bovendien voor extra kosten. Je had echter geen keuze, want als je toch internet ging gebruiken zonder wifi of een speciale bundel, konden de kosten hard oplopen. Sinds 2017 is het echter mogelijk om binnen de Europese Unie gebruik te maken van je eigen bundel die je in Nederland ook gebruikt. Geen extra kosten, geen speciale bundels, maar gewoon bellen en data gebruiken zoals je gewend bent.

Dataroaming

Het gebruik maken van data met jouw abonnement in het buitenland, wordt dataroaming genoemd. Jouw eigen provider maakt dan verbinding met één van de providers in het land waar jij op dat moment bent, en zorgt ervoor dat jij alles kunt doen wat je in Nederland ook kan doen. Zorg er wel voor dat in de instellingen van jouw smartphone de optie dataroaming aan staat. Dit zorgt ervoor dat er in het buitenland dus verbinding wordt gemaakt met een buitenlandse provider.

Uitzonderingen

Nederlandse vakantiegangers zijn hier vanzelfsprekend erg blij mee. Niet alleen erg praktisch, maar ook fijn. We gebruiken onze smartphone namelijk voor meer dan alleen bellen, dus is het wel zo prettig als je ook buiten Nederland overal gebruik van kan maken. Echter zijn er ook landen waarin dit niet mogelijk is. Deze regel geldt namelijk alleen voor landen binnen de EU. Landen als Noorwegen, Turkije en bijvoorbeeld Zwitserland behoren niet tot de EU en daar is het gebruik van data uit je eigen bundel dus niet mogelijk. Zet daarom in deze landen de functie dataroaming uit, zodat je niet voor hoge kosten komt te staan.

Op deze uitzonderingen na, is het op veel plekken in Europa dus wel mogelijk om data te gebruiken. Dus of je nu op de camping in Frankrijk staat, aan het strand in Spanje ligt of als je door Italië aan het reizen bent, je kunt eenvoudig alles met je smartphone doen wat je in Nederland ook doet.