Simlock

Wat is Simlock?

Een simlock is heel simplistisch gezegd, de onmogelijkheid om in een mobiele telefoon een andere simkaart te kunnen gebruiken. Daarin kan je alleen de simkaart gebruiken van de provider waar de telefoon vandaan komt.

Als je zelf een telefoon gekocht hebt, en we bedoelen dan zonder dat daar meteen al een abonnement bij zat, dan kan je ook zelf bepalen welke simkaart je in het toestel doet. Daar sluit je bij één of andere provider een abonnement af, je krijgt een simkaart, en die stop je in het toestel. En je kunt meteen internetten en bellen. Mits dat natuurlijk in het afgesloten abonnement zit.

Een dergelijk abonnement noemen we wel een Sim Only abonnement. Je krijgt immers alleen een simkaart.

Sluit je een abonnement af waarbij je een simkaart krijgt en een nieuwe mobiele telefoon, dat zit er heel vaal een simlock op. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat je het toestel in combinatie met een ander abonnement kunt gebruiken. Noem het maar klantenbinding. Maar dan op een wat rare manier. Je betaald immers per maand voor abonnement en toestel.

Dat is één van de redenen waarom Sim Only abonnementen steeds populairder worden. Koop je immers zelf een mobiele telefoon, dan zit er nooit een simlock op.

Overigens is een simlock natuurlijk niet erg als je steeds bij dezelfde provider blijft, want dan merk je er niets van.

Simlock unlocken

De ellende begint pas, als je besluit een ander abonnement af te sluiten.

En dan vooral een Sim Only abonnement, want die simkaart werkt niet in het toestel vanwege de simlock.

Dan heb je eigenlijk maar twee mogelijkheden. De eerste is unlocken. Er zijn diverse sites die je uitleggen hoe je dat moet doen. Maar het kan ook fout gaan!

De andere mogelijkheid is een nieuwe telefoon kopen.

Beter is natuurlijk om vooraf te kijken of de bij het abonnement geleverde telefoon een simlock heeft, of gewoon je eigen telefoon kopen, en een Sim Only abonnement afsluiten, zodat je helemaal geen problemen krijgt met de simlock.

Advertentie